Autor |
Wiadomość |
Temat: Rak piersi przewodowy, wyniki patomorfologiczne |
magda 1985
Odpowiedzi: 4
Wyświetleń: 9034
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-09, 19:58 Temat: Rak piersi przewodowy, wyniki patomorfologiczne |
serdecznie dziękuje za wyjaśnienie wyniku :)dopiero zaczynamy walke z tym paskudnym raczyskiem dlatego nie wszystko jest jeszcze dla mnie zrozumiałe:( lekarz nic nie mowił o tabletkach tylko o chemii(silniejszej od czerwonej bo ta nie zadziałała)i o radioterapii.jutro jedziemy z mama do lekarza to mam nadzieje ze sie wszystko wyjaśni.pozdrawiam |
magda 1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-08, 20:16 Temat: Rak piersi przewodowy, wyniki patomorfologiczne |
zosia bluszcz bardzo dziękuje Ci za informacje,tzn jednym słowem ujmujac nie wyglada to dobrze tak??czy jest jakas szansa na wyleczenie? sprawdziłam jeszcze raz na wyniku ten NPI i rzeczywiscie wychodzi na to ze sie pomylił (tzn wolałabym zeby tak było)a nie rozumiem jeszcze jednej kwestii co oznacza ta 3 przy Zaatakowane wezly chlonne L (Lymph node involvment) = (niestety) 3 ??Estrogen, Progesteron i HER2 mam tylko z biopsji gruboigłowej na na wyniku histpat nic takiego nie ma.
oznaczenie receptorów
ER(3+) 100%
PgR(2+) 40%
HER-2 (0+) ujemny |
magda 1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-08, 10:51 Temat: Rak piersi przewodowy, wyniki patomorfologiczne |
witam!!
bardzo prosze o pomoc w rozszyfrowaniu wyników badania patomorfologicznego!!
pełne rozpoznanie patomorfologiczne:
carcinoma ductale G-2 wg Elstona -Ellisa infiltrans mammae ( E - caherin/+/).
Maksymalny wymiar guza 17mm.
Nie stwierdza sie inwazji naczyniowej.
Nottingham Prognostic index = 0,2x17mm +3+2=8,4.
Odpowiedz guza na chemioterapie - czesciowa (włóknienie).
Utkanie raka stanowi ok 50% badanego guza ypT1cN3.
Tkanaka spoza guza.
w obrebie kwadratu dolnego wewnętrznego cech hyperplasia intraductalis typica.
w obrębie kwadratu dolnego zewnętrznego ognisko raka naciekajacego.
Brodawka sutkowa
bez nacieku raka.
węzły chlonne dołu pachowego lewego.
Wypreparowano 15 węzłów chłonnych, w 12 z nich stwierdza sie przerzuty raka (12/15).
Przerzuty o maksymalnym wymiarze 9 mm.
Stwierdza sie naciekanie tkanki tłuszczowej okołowęzłowej.
Węzły chłonne szczytu pachy
Wypreparowano 1 węzeł chłonny bez przerzutu raka (0/1)
Węzły chłonne okolicy pęczka piersiowo-grzbietowego
opis makroskopowy:
fragment tkanki tłuszczowej o wym 30x10x5 mm
Wypreparowano 1 węzeł chłonny bez przerzutu raka (0/1)
czy mozna miec jeszcze nadzieje na wyleczenie??
dodam ze mama brała chemie przedoperacyjna 3 cykle (chemia czerwona) teraz czeka kolejna chemie a potem radioterapie.
czy mozemy zrobic jeszcze jakies dodatkowe badania?? |
Temat: Rak piersi przewodowy innwazyjny |
magda 1985
Odpowiedzi: 10
Wyświetleń: 22999
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-05-06, 19:01 Temat: Rak piersi przewodowy innwazyjny |
witam!!bardzo prosze o pomoc w rozszyfrowaniu wyników badania patomorfologicznego!!
pełne rozpoznanie patomorfologiczne: carcinoma ductale G-2 wg Elstona -Ellisa infiltrans mammae ( E - caherin/+/). Maksymalny wymiar guza 17mm.Nie stwierdza sie inwazji naczyniowej.Nottingham Prognostic index = 0,2x17mm +3+2=8,4.Odpowiedz guza na chemioterapie-czesciowa (włóknienie).Utkanie raka stanowi ok 50% badanego guza ypT1cN3.
Tkanaka spoza guza.
w obrebie kwadratu dolnego wewnętrznego cech hyperplasia intraductalis typica.
w obrębie kwadratu dolnego zewnętrznego ognisko raka naciekajacego.
Brodawka sutkowa
bez nacieku raka.
węzły chlonne dołu pachowego lewego.
pełne rozpoznanie patomorfologiczne:Wypreparowano 15 węzłów chłonnych, w 12 z nich stwierdza sie przerzuty raka (12/15).Przerzuty o maksymalnym wymiarze 9 mm.Stwierdza sie naciekanie tkanki tłuszczowej okołowęzłowej.
Węzły chłonne szczytu pachy
pełne rozpoznanie patomorfologiczne:Wypreparowano 1 węzeł chłonny bez przerzutu raka (0/1)
Węzły chłonne okolicy pęczka piersiowo-grzbietowego
opis makroskopowy: fragment tkanki tłuszczowej o wym 30x10x5 mm
pełne rozpoznanie patomorfologiczne:Wypreparowano 1 węzeł chłonny bez przerzutu raka (0/1)
czy mozna miec jeszcze nadzieje na wyleczenie??mama własnie czeka na chemie a potem radioterapie.czy mozemy zrobic jeszcze jakies dodatkowe badania?? |
magda 1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-02-24, 12:00 Temat: Rak piersi przewodowy innwazyjny |
dziękuje bardzo za inf., pozdrawiam |
magda 1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2010-02-22, 13:14 Temat: Rak piersi przewodowy innwazyjny |
witam!! mam jeszcze jedno pytanie odnośnie wyniku biopsji mojej mamy co oznacza skrót: T2N x MO wcześniej tego nie zauważyłam, a ostatnio lekarz powiedział ze względu na ten wynik po operacji będzie prawdopodobnie radioterapia...dodam ze mama własnie czeka na operacje( wzięła 3 serie chemii i wiecej na razie nie dostanie bo bardzo jej spadaja leukocyty) |
magda 1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2009-10-29, 11:12 Temat: Rak piersi przewodowy innwazyjny |
witam:)chciałam zpytać czy może mi ktoś polecić dobrych specjalistów od raka piersi??Będę bardzo wdzięczna.mama leczy sie obecnie w ŚCO w Kielcach.lekarz zdecydował sie na chemie przedoperacyjna czy to dobry znak??rozmowny nie był powiedział tylko tyle ze może guz będzie się zmniejszał pod wpływem chemioterapii. |
magda 1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2009-10-24, 16:11 Temat: Rak piersi przewodowy innwazyjny |
bardzo dziękuje za odpowiedzi. mama miała robione usg węzłow wyszło ze ma małą zmianę lekarz skierował ja na biopsje cienkoigłowa węzłow, wynik był dobry tzn nie stwierdzono kom rakowych z tym że zdaje sobie z tego sprawe ze biopsja cienkoigłowa nie jest miarodajna pewnie wszystko sie okaże po operacji.ja jestem przerażono i mama też ale bedziemy walczyc!!!Pozdrawiam |
magda 1985
|
Dział: Nowotwory piersi i ginekologiczne Wysłany: 2009-10-24, 15:03 Temat: Rak piersi przewodowy innwazyjny |
Moja mamusia ma 52 lata i takie wyniki biopsji:(
cztery walcowate fragmenty tkankowe od 12 do 14 mm.
Pełne rozpoznanie patomorfologiczne:
Carcinoma ductale (E-cadherin /+/) invasivum mammae (B5)
oznaczenie receptorów
ER(3+) 100%
PgR(2+) 40%
HER-2 (0+) ujemny
jakie są szanse na wyleczenie?? |
|